АКТИВНОСТИ

26.10.2023.

Штетност дуванског дима, наргиле и електронске цигарете

Радионица одржана 26.10.2023.

Свакога дана треба да мислимо о свом физичком и менталном здрављу, али у договору са ученицима месец октобар смо посветили само овој теми.

Радионицу смо започели питањем да ли су некада користили цигарете, наргилу или електронску цигарету коју популарно зову вејб. Онда смо их питали да ли се ови производи користе у њиховој породици и какво мишљење имају о томе.

Пажљиво смо погледали презентацију Штетност дуванског дима, наргиле и електронске цигарете коју је припремила Гордана Јовановић, а онда смо поразговарали о утисцима ученика о ономе што су чули и видели.

Циљ радионице је био да се укаже на штетност по здравље ових врло примамљиво рекламираних производа и подигне свест о важности очувања здравља.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

19.10.2023.

Здраве навике

Радионица одржана 19.10.2023.

Сваки разговор са ученицима о здравим стиловима живота је важан јер подстиче размишљање о одговорности за сопствено здравље. После уводног разговора о исхрани, ученици су урадили анкету на којој су исписали свој недељни јеловник. Морамо признати да то није био лак задатак. Дошли смо до тога да ученици врло добро знају које здраве намирнице треба да једу, али и до неких поражавајућих сазнања о избегавању оброка и једноличној исхрани.

Ученици су погледали презентацију коју је припремила Драгана Радујко. Затим су правили заједничку пирамиду исхране коју смо окачили у холу школе да сви запослени и ученици могу да је виде. На крају радионице Руфат Асани нам је лепо поновио све оно важно што смо на овој радионици научили.

Руководиоци вршњачке трибине

Гордана Јовановић и Драгана Радујко

12.10.2023.

Шта радимо када смо љути

Радионица одржана 12.10.2023.

На састанку вршњачке трибине обележен је 10. октобар Светски дан менталног здравља радионицом „Шта радимо када смо љути“. Циљ радионице је био да се помогне ученицима да боље схвате утицај емоција на тело, конкретно утицаја љутње и давање идеја како да се са том емоцијом носе.

Ученици су говорили о својим осећањима и догађајима који су их изазвали. Добили су упутство да размисле о ситуацијама када су били срећни, а затим када су били љути. Затим су на унапред припремљеним контурама тела означавали где на телу осећају срећу, а где љутњу. Ученици који су желели, показали су другима своје цртеже. Разговарало се о томе како наше тело реагује на јака осећања и шта они раде да се смире када се наљуте. Водитељке радионице су навеле низ примера за поправљање расположења. Радионица је завршена тако што су ученици довршили украшавање цртежа како им се свиђа. Неки су цртеже понели кући.

За ученике је било важно да схвате да постоји разлика између онога што им се ради када су љути, а шта заправо одлучују да ураде. Научили су да је то самоконтрола што је најважније што су на овој радионици усвојили.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

10.10.2023.

Упознај Француску

У оквиру овогодишњег обележавања Дана европске баштине у нашој школи чланови вршњачке трибине су предложили да науче нешто ново о једној од највећих европских држава – Француској.

На радионици посвећеној Француској ученици су говорили шта знају о овој земљи чији језик уче од првог разреда, а затим су погледали power point презентацију „Упознај Француску“. После тога су на великом папиру разним бојама писали поруке и цртали симболе Француске о којима смо разговарали. Ученици кажу да би волели да отпутују у ову лепу и велику земљу и говоре француски језик. Bon voyage et bon courage!

10.10.2023.

Ствари у којима смо добри

Деци често недостаје самопоуздање, па смо на радионици вршњачке трибине урадили радионицу „Коверта/кутија са стварима у којима смо добри“ чији је циљ био јачање самопоуздања.

Ученици су правили кутију или коверту која може да се затвори. Затим су их украшавали по жељи. Следећи корак је био да нацртају цртеж који их најбоље представља или да напишу нешто што воле код себе и на шта су поносни. Водио се разговор о врлинама и животним вредностима, о самопоуздању и вери у себе.

Радионицу смо завршили напоменом да ученици временом додају нове цртеже или поруке о ономе у чему су добри и у чему су напредовали. Пожелели смо им да своју кутију отварају што чешће и буду поносни на њу.

10.10.2023.

Праћење линије у боји

На радионици вршњачког тима у оквиру теме „Свет у мени и око мене“ ученици су имали задатак да нађу свог пара са којим ће пратити линије у боји тако што ће на парчету белог папира са две различите боје цртати непрекидну линију по папиру у било ком правцу и облику. Пратилац је вукао линију преко или поред ње пратећи линију вође. Када су парови испунили цео папир, заустављали су се и мењали улоге. После ове активности следио је разговор са ученицима о томе како су се осећали док су били вође, а како кад су били пратиоци, шта мисле о свом дизајну и шта им је било најтеже у овом задатку.

Кроз вежбу вођења и праћења овом HEART методом ученици су вежбали фокусирање и концентрацију, одговорност и доношење одлука. Ученици су били веома задовољни насталим цртежима, сазнали су нешто о себи и лепо се дружили.

Руководиоци вршњачке трибине

Гордана Јовановић и Драгана Радујко

10.10.2023.

Врлине и вредности као животни компас

Педагог школе Тања Андрић је 5. октобра 2023. у оквиру Дечије недеље на вршњачкој трибини одржала радионицу о животним вредностима на којој су учествовали ученици петог разреда.

Разговарало се о врлинама које су важне за живот у друштву. Педагог је посебно истакла ђачке врлине: да буду солидарни, да прихватају различитости и буду толерантни, да разумеју своја и туђа осећања, да буду поштени, праведни, одговорни према себи и другима, да буду стрпљиви и да верују да ће трудом постићи жељени циљ.

Ученици су открили значење речи емпатија и погледали кратак филм о томе зашто је важно да разумемо своје емоције и осећања других. Развијањем емпатије лакше се зближавамо, боље сналазимо у друштвеним ситуацијама и постајемо бољи људи.

Руководиоци вршњачке трибине

Гордана Јовановић и Драгана Радујко

10.10.2023.

Језици у мојој школи

Радионица вршњачке трибине 26. септембра 2023. г. била је посвећена обележавању Дана европских језика. Хтели смо да обратимо пажњу ученицима да је знање језика право и потреба свих људи како би се боље упознавале друге културе и народи.

Ученици су певали на француском и енглеском јер се та два језика уче у нашој школи. Представљали су се и бројали на ромском, шведском, турском, финском, италијанском и немачком језику. Затим су у облачићима од разнобојног папира исписивали поздраве на тим језицима и лепили их на хамер који су поставили у хол школе.

Сад смо спремни за почетак дијалога са другим народима!

Руководиоци вршњачке трибине

Гордана Јовановић и Драгана Радујко

10.10.2023.

Велико срце деце „СУТЈЕСКЕ“

У оквиру Дечије недеље на радионици Вршњачке трибине ученици су говорили о доброти својих другова и другарица и колико им је значила та помоћ.

Описивали су ситуације у којима су се нашли и наводили имена другова и другарица којима су се обратили за помоћ. Говорили су како су се осећали док су помоћ примали или пружали. Кажу да су тада осећали захвалност, срећу и задовољство и да су схватили да у својој близини имају неког на чију подршку и помоћ могу увек да рачунају.

У другом делу радионице ученици су на папирима различитих боја, које су сами бирали, писали поруке захвалости својим друговима. Неке од порука су гласиле: „Хвала ти, Ервине, што си ми помогао да поправим тротинет“, „Хвала Рефик, што си ми помогао када сам пала са бицикла“, „Бајрамша, нећу заборавити твоју помоћ и подршку“…

Неки од ученика су изразили жељу да поруке захвалности напишу на француском и енглеском језику.

Ученици су се стидели да говоре о доброти својих другова и другарица, али су се стидели и ученици којима су поруке захвалности упућене.

Сви су се сложили да им је у почетку било непријатно, јер нису навикли да их неко хвали, али да су задовољни што су имали прилику да искажу своју захвалност.

Руководиоци вршњачке трибине

Гордана Јовановић и Драгана Радујко

10. 05. 2023.

Општинско такмичење из Ликовне културе

Општинско такмичење из Ликовне културе, одржано је 27.04.2023. године, у ОШ „Сутјеска“. Од пријављених 110 ученика из 15 земунских основних школа, на такмичење је изашло 102 ученика.

Ученици су били распоређени у 9 (девет) учионица, зависно од теме коју су изабрали. Слободна тема је била најзаступљенија, радило ју је 48 ученика. Пејзаж Земуна је сликало  20 ученика. Мртва природа је била постављена у 3 (три) учионице, цртало ју је 34 ученика. У учионицама су дежурали наставници Ликовног.

Ученици су цртали/сликали од 14-16.00 часова. Користили су технике по свом избору. Такмичење је протекло у пријатној, опуштеној атмосфери.

Свечано отварање изложбе дечјих радова у уметничкој галерији Стара капетанија, одржало се 9.05.2023. године у 13.00 часова. Изложбу су отвориле Бранка Милутиновић, кустос уметничке галерије и Јасмина Стојчић, директор школе, организатор такмичења, која се захвалила свим наставницима Ликовног што су толико посвећени деци и свом раду, а посебно Банету Гавриловићу, наставнику из ОШ „Сутјеска“, који је поставио изложбу. Изложено је укупно 77 дечјих радова, од тога 46 награђених и 31 ненаграђен. Изложба ће трајати до 14.05.2023. године. Улаз је слободан за све љубитеље уметности.

Фотографије са отварања изложбе

Јасмина Стојчић

10. 05. 2023.

Резултати општинског такмичења из Ликовне културе

V разред:

 1. Награда
 • Кристина Ковачевић (сликање), ОШ „Мајка Југовића“
 • Исидора Перић (цртеж, оловка), ОШ „Станко Марић“
 • Јелена Пећанац (комбинована техника), ОШ „Бранко Радичевић“
 1. Награда
 • Хелена Игњатовић (цртеж у боји), ОШ „Раде Кончар“
 • Теа Антић (цртеж, оловка), ОШ „С.Г.Митраљета“
 • Калина Николић (комбинована техника), ОШ „Гаврило Принцип“
 1. Награда
 • Теодора Грубјешић (цртеж, оловка), ОШ „Бранко Радичевић“
 • Јана Панић (сликање), ОШ „Гаврило Принцип“

Елмедин Сулимановић (сликање), ОШ „Сутјеска“

VI разред:

 1. Награда
 • Дуња Ивић (сликање), ОШ „Мајка Југовића“
 • Ленамап Гомез (уљани пастел), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Лена Добричић (цртеж), ОШ „С.Г.Митраљета“
 • Јана Мишић (акварел), ОШ „Илија Бирчанин“
 1. Награда
 • Софија Благић (цртеж фломастер), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Мила Нонковић (комбинована техника), ОШ „Бранко Радичевић“
 • Филип Стругар (оловка), ОШ „Гаврило Принцип“
 • Петра Митрић (оловка), ОШ „Светозар Милетић“

 

 1. Награда
 • Димитрије Пајић (фломастер цртеж), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Жарко Николић (цртеж), ОШ „Станко Марић“
 • Андријана Китановић (цртеж), ОШ „Раде Кончар“

Специјална награда

Варја Ђорђевић (вајање), ОШ „Соња Маринковић“

VII разред:

 1. Награда
 • Сања Станковић (цртеж), ОШ „Петар Кочић“
 • Василије Црногорац (цртеж), ОШ „Б.П.Пинки“
 1. Награда
 • Мира Никитина (комбинована), ОШ „Соња Маринковић“
 • Марија Ескић (цртеж у боји), ОШ „Бранко Радичевић“
 • Софија Боснић (сликање), ОШ „Сава Шумановић“
 • Нина Лазаревић (сликање), ОШ „Станко Марић“
 1. Награда
 • Елена Ристић (комбинована), ОШ „Гаврило Принцип“
 • Марија Безбрадица (сликање), ОШ „Светозар Милетић“
 • Ања Поповић (цртеж фломастер), ОШ „Петар Кочић“

Лара Волмајер (цртеж оловка), ОШ „Раде Кончар“

VIII разред:

 1. Награда
 • Елена Дeбић (цртеж, оловка), ОШ „Раде Кончар“
 • Невена Мојсиловић (цртеж, оловка), ОШ „Б.П.Пинки“
 • Анђела Толимир (акварел), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Марија Кардаш (цртеж у боји), ОШ „Илија Бирчанин“
 1. Награда
 • Мила Ђорђевић (комбинована), ОШ „Соња Маринковић“
 • Софија Вукотић (пастел), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Ана Радосављевић (цртеж), ОШ „Горња варош“
 • Емилија Миловановић (цртеж), ОШ „Михајло Пупин“
 • Јана Ћурчић (пастел), ОШ „Горња варош“
 • Адријана Радмановић (сликање), ОШ „Горња варош“
 1. Награда
 • Миа Савковић (сликање), ОШ „Раде Кончар“
 • Лука Тунић (цртеж у боји), ОШ „Б.П.Пинки“
 • Јелена Ђукановић (пастел), ОШ „Илија Бирчанин“
 • Марта Нешић (цртеж, оловка), ОШ „Светозар Милетић“
 • Ђулија Реџепи (цртеж), ОШ „Сава Шумановић“

Извештај о обележавању недеље финансијске писмености

Недеља финансијске писмености, која је трајала од 20. до 24. марта, обележена је и у нашој школи 23. марта. Ученицима млађих и старијих разреда презентован је теоријски и практични део предмета финансијске писмености „Увод у свет финансија“ на једном школском часу. Презентацију су водиле: наставница информатике и техничког образовања Ивана Бастаја, наставница математике  Тамара Ботић, наставница разредне наставе Данијела Живић и школски библиотекар Мирјана Пешко.

Ученици четвртог разреда су за радионицу направили различите намирнице од пластелина и нацртали су илустрације одевних предмета.

Ми, наставнице, размењивале смо идеје у вези са презентацијом финасијске писмености.

Трудиле смо се да у току часа ученицима представимо кључне речи које су битне за финансијску писменост као што су: финансије, економија, банка, новац, платне картице, валута, штедња, буџет. Идеја нам је била да видимо колико су они упознати са тим кључним речима, а да кроз радионицу „Маркет“ продајом и куповином одређених намирница схвате разлику између потреба и жеља и у будућности рационалније управљају својим буџетом тј. џепарцем. Презентација се много допала ученицима, активно су учествовали и у теоријском делу а и у практичном делу наставе. Ученици млађих разреда су били продавци и одлично су се снашли у тој улози, сами су рачунали износе и враћали кусур. Ученици старијих разеда су се поделили у групе, а свака група је представљала једну породицу. Сви су добили исти буџет. Јако су лепо међусобно сарађивали.

Мирјана Пешко, библиотекар школе

07. 03. 2023.

Акција „Читајмо гласно“

Пусти видео запис
Пусти видео запис

Друштво школских библиотекара Србије је и ове године организовало акцију „Читајмо гласно, поводом обележавања Националног дана књиге, 28.2.2023. године. Овој акцији се прикључила и наша школа. У сарадњи са учитељицом Миланком Алексић и наставницом српског језика Горданом Јовановић наши ђаци прваци читали су „Добар друг ти вреди више“ Пере Зупца, а ученици седмог разреда Мирослава Мику Антића „Плави чуперак“.

30. 12. 2022.

Новогодишњи маскенбал

Последњег дана првог полугодишта, баш уочи прославе Нове године, у нашој школи је одржан Новогодишњи маскенбал. Ученици од до IV разреда, као и предшколци, такмичили су се у томе ко је припремио најбољи костим. Пошто су све маске на свој начин биле лепе, жири није могао да се одлучи која је маска била најбоља, па је одлучио да свако одељење награди поклоном у виду друштвених игара. 

29. 12. 2022.

Новогодишње активности

Најлепша новогодишња честитка

У току децембра месеца, ученици свих разреда су, поводом долазећих празника, на вршњачкој трибини правили новогодишње честитке, китили јелке, украшавали своје учионице. Ликовне радове су изложили у холу школе.

Радионица је реализована заједно са учесницима пројекта Save the Children.

Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине

19. до 23. 12. 2022.

Буди хуман

Чланови вршњачке трибине организовали су хуманитарну акцију прикупљања новца за Удружење грађана за борбу против рака код деце „Увек са децом“ у којој су учествовали ученици и запослени у нашој школи.

Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине

02. 12. 2022.

Дани Душка Радовића

Током месеца децембра, поводом обележавања 100 година од рођења Душка Радовића, у нашој школи су се одржале бројне активности посвећене њему. Ученици четвртог разреда су у петак, 2.12.2022. године, учествовали у радионици на којој су израђивали пано са његовим песмама, илустрацијама песама и његовим сликама.

01. 12. 2022.

Светски дан борбе против сиде

Ученици седмог и осмог разреда и деца укључена у пројекат Save the Children обележили су Светски дан борбе против сиде.

Ова активност је организована јер смо свесни значаја сексуалног и здравственог образовања ученика од раног узраста. Циљ активности је да се укаже ученицима на значај заштите, као и на последице које могу да настану ако се неодговорно понашају према свом физичком и менталном здрављу.

О темама које се тичу здравља, првенствено система репродуктивних органа, промена које се дешавају у телу детета, осталих болести које могу да утичу на живот – теме су о којима треба континуирано изводити радионице.

Радионицу су реализовале одељењске старешине седмог и осмог разреда и координатор Пројекта Драгана Радујко.

Стојанка Стојевски

25 - 30. 11. 2022.

Покажи шта знаш

Покажи шта знаш је активност која се континуирано одржава сваке школске године у свим разредима и одељењима кроз активности које су реализоване на часовима одељењског старешинства и предметне наставе. Циљ активности је да сваки ученик има могућност да покаже свој таленат или таленте који се односе на музику, плес, игру, глуму, рецитацију, имитацију… Ученици су кроз различите активности представили себе или своје одељење. Ученици су цртали, правили колаже од лишћа, певали, сликали. Иако није било победника похваљени су ученици четвртог разреда који су извели две тачке (реповање на стихове Уроша Петровића и плесну тачку уз песму „Шапутање“).

Ученицима се допада ова активност и радо се одазивају да је реализују. У активности учествује велики број ученика. Договорено је да се активност реализује и убудуће јер ученици радо учествују у њој.

Стојанка Стојевски

21. 11. 2022.

Дан детета

Сачувајмо земљиште

Вршњаци су овогодишњи Дан детета обележили веома креативном радионицом Сачувајмо земљиште, заједно са учесницима пројекта Save the Children. Правили су знаке забране за загађење земљишта, правили башту и њиву од пластелина, цртали и бојили. Придружили су се ученицима широм света у подизању свести о важности земљишта за цело човечанство. Радионицу су водиле наставнице Гордана Јовановић и Драгана Радујко.

Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине

16. 11. 2022.

Међународни дан толеранције

Међународни дан толеранције обележили су чланови вршњачке трибине и учесници пројекта Save the Children. 16. новембар је дан који треба да нас подсећа на поштовање и уважавање разлика међу људима и народима. Ученици су упознати са Декларацијом Уједињених нација која је усвојена у Паризу 1995. године где се каже да је толерантност умеће да се прихвати чињеница да су људска бића природно различита по изгледу, положају, говору, понашању и вредностима и да имају право да живе и буду то што јесу. Кључна вредност за здрав и миран живот је разумевање и прихватање другачијег мишљења.

 Радионица је реалзована кроз презентацију о толеранцији, како би се ученици што боље упознали са појмом толеранције и усвојили нова знања. Други део радионице је посвећен изради паноа са вредностима које представљају толеранцију.

Гордана Јовановић

28. 10. 2022.

"Брзином до звезда"

Ученици трећег и четвртог разреда су у окторбру месецу учествовали на општинском такмичењу, традиционалној атлетској манифестацији под називом „Брзином до звезда“, која се одржала на школском терену.

28.10.2022.

Светски дан девојчица

У нашој школи Светски дан девојчица обележили смо тако што смо девојчицама на великом одмору делили мандарине. Акцију су организовале руководилац вршњачке трибине Гордана Јовановић и координатор пројекта Save the Children Драгана Радујко. Скретање пажње на овај дан је имао за циљ да се промовишу права девојчица и повећа свест о неравноправности с којом се суочавају. Области које дискриминација обухвата су право на образовање, исхрану, законска права, медицинска нега и заштита од дискриминације, насиље над женама и неслободни дечји бракови.

Девојчице су информисане о кампањи „Супер девојчице“ Алтернативног центра за девојке који сваке године додељује стипендије за развој талената и вештина из области науке, уметности и спорта за девојчице узраста од 8 до 14 година.

19. 10. 2022.

Цвет идентитета

Радионица „Цвет идентитета“ је организована како би се ученици боље упознали и уочили своје сличности и разлике. Радионица  је одржана у сарадњи са члановима вршњачке трибине и ученика који су активни учесници Пројекта.

У првом делу радионице ученици и наставници су разговарали о својим особинама, како реагују у различитим ситуацијама, да ли имају стрпљења, како се опходе према другим особама из свог окружења.

Затим су ученици издвојили неке своје особине и написали их на папиру. Разговарало се о међусобним сличностима и разликама, о реаговању у истим или сличним ситуацијама, о својој доминантној особини која их одређује. Након тога ученици су правили цветове, цртали их, бојили, исписивали своје име и особине. Латице цветова биле су њихове особине. Радионицу су водиле наставнице Драгана Радујко и Гордана Јовановић.

Стојанка Стојевски, наставница српског језика и књижевности

13.10.2022.

Брига о дрвећу и цвећу

Ученици су изашли у школско двориште и средили травнати простор испред школе. Оплевили су, окопали и залили руже и бели јасен. Опрали су и лепо поређали осликано камење од претходне акције. Научили смо да оно што смо урадили треба и да одржавамо и негујемо.

Радну акцију водила наставница Гордана Јовановић

Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине

03. 10. до 09. 10. 2022.

Дружење са родитељима у оквиру дечије недеље

Ученици четвртог разреда су и ове године обележили Дечју недељу под називом „Шта детету треба да расте до неба!?“, у периоду од 3.10. до 9.10.2022. године. Ученици су учествовали у разним активностима и радионицама. Часови су били посвећени дечијим правима. Израђивали су дрво дечијих права које је изложено у холу школе.
У петак, 7.10.2022. године, часу ликовне културе (који су реализовале учитељице Биљана Пилиповић Стојиљковић и Ксенија Кукрић) су присуствовали родитељи ученика, као и директор школе, психолог и библиотекар. Ученици су уз помоћ родитеља правили рам за породичну фотографију. Том приликом су разговарали и са учитељицом о теми овогодишње Дечије недеље, као и дечијим правима. Радујемо се поновном дружењу!

Од 3. 10. до 7. 10. 2022

Дечија недеља у нашој школи

Дечија недеља се ове године у нашој школи организује у знаку Године солидарности и сарадње коју је прогласила Влада Републике Србије, у циљу подизања свести о важности континуираног ангажовања на унапређењу солидарности и сарадње грађана Републике Србије.

У периоду трајања Дечије недеље, значајна пажња била је посвећена деци којој је највише потребна солидарност: деци са сметњама у развоју и деци са инвалидитетом. Помоћ је потребна и ученицима за које постоји ризик од напуштања система образовања.

И ове године Програм је конципиран да одговори традиционалним циљевима Дечије недеље који се односе на:

 

 • -скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;
 • -указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права;
 • -презентацију до сада постигнутих резултата;
 • -указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце;
 • -подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој детета;

 -промоцију активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу.

 

Циљ радионица је био подизање свести ученика о њиховом положају у друштву, о правима и обавезама које имају, стварање подстицајног и сигурног окружења у коме деца остварују своје потенцијале. Ученици су упознати са Конвенцијом о правима детета, а затим су уз разговоре о дечјим правима правили налепнице, колаже од сувог лишћа, цртеже, слике,  паное са издвојеним дечијим правима, а радови су изложени у холу школе и по учионицама.

 

Стојанка Стојевски,
наставница српског језика и књижевности

03. 10. 2022.

Чајанка

На предлог ученика седмог разреда на вршњачкој трибини смо направили чајанку. Гости су нам били учесници пројекта Save the Children са својом наставницом Драганом Радујко. Служили су се разни чајеви и кексићи. Ученици су говорили стихове из збирке песама „Плави чуперак“, разговарали и забавили се. У припремању бројних шољица чаја нарочито нам је помогла Андријана Коцић којој се овом приликом захваљујемо

 

Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине

22. 09. 2022.

Желим да отпутујем

На радионици „Желим да отпутујем“ чланови вршњачке трибине и њихови гости одлучили су да маштом отпутују у далеки Бразил. Прво су се упознали са географским положајем и симболима Бразила, затим су научили и извели једну дечју бразилску игру која је веома слична нашој „Иде маца око тебе“. Ученици петог разреда су бојили егзотичне животиње које живе у тој земљи, а сви заједно смо научили неколико бразилских речи поздрава.

15.09.2022.

Дани европске баштине

Симболи градова Европе

Чланови вршњачке трибине, ученици петог и седмог разреда, обележили си Дане европске баштине радионицом „Симболи градова Европе“ тако што су цртали најпознатије грађевине европских градова, бојили их, секли и направили мали пано. Група ученика је на баштенском камењу цртала заставе разних земаља.

Радионица је одржана 15. септембра 2022. године и била је веома посећена. Радионицу је водила Гордана Јовановић, руководилац вршњачке трибине.

08. 09. 2022.

Лепо писање слова

Чланови Вршњачке трибине и ученици укључени у пројекат Save the Children обележили су Међународни дан писмености 8. септембра 2022. године радионицом „Лепо писање слова“. Ученици су исписивали своја имена и украшавали почетно слово свог имена. На радионици је истакнуто да је писменост битан чинилац у очувању историје и културе сваког народа.

Ученици су говорили о пореклу свог имена, шта оно значи и по коме су добили своје име. Слова су затим окачили на пано и изложили у холу школе.

Ученици су се кроз писање слова подсетили правих вредности у животу, а једна од најважнијих вредности је образовање.

Радионицу су водиле наставнице Гордана Јовановић и Драгана Радујко.

                                                           

Гордана Јовановић,
руководилац вршњачке трибине

Scroll to Top