УЧЕНИЦИ

4.2.2024

Врлине и вредности као животни компаси

Ученици шестог разреда су се упознали са животним врлинама и вредностима на предавању које им је одржала педагог школе Тања Андрић.

Сазнали су да вредности као што су поштење, искреност, поштовање, емпатија функционишу као својеврсни „животни компаси“ који нам помажу да одредимо шта је правилно или погрешно и који нас воде ка исправним и одговорним поступцима.

Праве вредности и врлине које развијамо омогућавају нам да живимо живот испуњен смислом и задовољством.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

25.1.2024

Проблем је мањи када га поделиш

Дељење проблема са другима може помоћи да се са тешкоћама боримо на бољи начин.

На вршњачкој трибини се разговарало о проблемина свих врста који муче наше ученике. Није било лако да се пред другима прича о проблемима. Говорили су само они који су то желели и колико су желели. За то је била потребна храброст и самопоуздање.

Ученици су на хамеру колаж техником урадили јабуку подељену на пола која симболише дељење проблема са особом у коју имамо поверење.

Сазнали смо да разговор о проблемима може бити корак ка њиховом решавању и превазилажењу. Отворено комуницирање са људима којима верујемо може нам помоћи да нађемо подршку и решење.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

28.12.2023.

Новогодишња жеља

Ученици страијих разреда су у недељи пред Нову годину писали своје новогодишње жеље на шареним папирима у боји. На вршњачкој трибини ученици су исекли белу јелку и на њу окачили своје жеље. Жеље су се углавном односиле на добро здравље и успех у школи.

Свим нашим ученицима желимо остварење жеља, снова и циљева које су себи поставили.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

14.12.2023

Путовање у прошлост (обичаји и веровања)

Путовање у прошлост је била тема на састанку вршњачке трибине 14. децембра 2023. године. Разговарали смо о томе колико наши ученици поштују обичаје заједнице у којој живе. Присутни су говорили о обичајима и веровањима које поштује њихова породица на крштењима, венчањима и сахранама. Нарочито су били занимљиви и разноврсни свадбени обичаји.    

Приметили смо да ромска и српска култура имају неке сличности у обичајима и веровањима што нам је било посебно интересантно. Оба друштва дубоко цене породицу и породичне вредности.  

Промовисање и поштовање културне различитости доприноси разумевању, толеранцији, изградњи поштовања и заједничком напретку.

Руководиоци вршњачке трибине
Гордана Јовановић и Драгана Радујко

27.1.2023

Школска слава

Обележили смо школску славу, Савиндан, свечано и достојанствено.

После певања химне Светом Сави, свештеник је одржао обред сечења славског колача, пожелео ученицима и колективу школе много успеха и радости у откривању нових сазнања. Директорка школе, поздравила је госте и пожелела ученицима боља постигнућа, а наставницима већу мотивацију за професионални развој. Рецитал о светосавским обичајима, анегдотама и народним предањима, извели су ученици од 5-8. разреда.

Публика је аплаузом показала да је уживала у програму.

Гордана Јовановић

25.12.2023

Један пакетић, много љубави

У оквиру акције Црвеног крста „Један пакетић, много љубави“, ученици наше школе, показали су колико су хумани и колико воле да обрадују друге. Припремили су пакетиће за децу којој то највише треба. У пакетићима су, осим слаткиша, ђачки прибор, одећа, понека играчка, понеки украс за Нову годину. Од најмлађег узраста учимо их да је радост у даривању, а они су показали да су ту животну лекцију научили.

01.12.2023

Угледни час: Биологија и Физика

Наставнице су презентовале пројекат које су заједно са ученицима урадиле, на тему Оптички инструменти.

Повезале су два сродна предмета на исту тему. Сваки ученик је представио своју презентацију у power point-у о различитим инструментима. Наставнице су им показале како изгледа светлосни микроскоп, лупа, двоглед, плочица за анализу крви, сабирно сочиво, итд. Ученици су имали прилику да погледају кроз сваки инструмент и да се увере да је сваки од њих сврсисходан.


Оваквим приступом, може се закључити да се ради на међупредметној корелацији и на професионалној оријентацији. Ученици су очигледном методом увидели како ради лаборант, како се ради анализа крви и урина, итд. Такође, схватили су значај редовне контроле здравља. Сви ученици су активни.

Гледали су кроз лупу најситнија слова на флашици воде, кроз микроскоп шта пише на плочици за анализу крви, кроз двоглед птице и околину.
Сваки исход је остварен. Ученица са којом се ради по ИОП2 програму, активно је учествовала у представљању своје презентације и у осталим активностима.


Изузетан час, угледни, у правом смислу речи, час за који су се припремали ученици на ваннаставним активностима.

Ивана Ђурђевић, наставница Физике
Бранка Видицки, наставница Биологије

20.11.2023

Дан детета

У оквиру обележавања Дана детета, ученици наше школе су припремили програм заједно са удружењем Grubb, у ком многи од њих учествују.

У новембру се, традиционално у нашој школи одржава манифестација „Покажи шта знаш“. Искористили смо овај датум и управо на Дан детета показали шта најбоље знамо,  а то су песмице, кореографија, плес, игра, рецитације, ритам, глума.

Истинске овације публике доживели су чланови ромског удружења Grubb. Многи наши ученици су у првој постави. Уживали смо гледајући их и слушајући како сви као један певају и играју.

Учешће у нашем програму, узела је и прва ромска женска музичка група Pretty Loud.

Сви заједно пружили смо снажну подршку детету, у изграђивању равноправног живота у друштву у ком су сви једнаки, поштовани, друштву које негује особине као што су племенитост, саосећајност, које поштује другарство и толеранцију и које је свесно да је богатство у различитостима.

19.05.2023

Крв живот значи

У акцији Црвеног крста „Крв живот значи“ учествовали су и ученици наше школе.

Оцртавали су шеталиште на земунском кеју и на тај начин послали лепшу слику о хуманости.

За свој труд, добили су и поклоне.

Својим осмесима, растерали су облаке над Дунавом.

Весна Копрек, учитељица

20.04.2023

Поздрав пролећу

Лепи дани пролећа су мало каснили ове године, али ми смо их спремно дочекали. Уживали смо у исцртавању школског дворишта, сађењу новог цвећа, игрању ластиша, између две ватре, у турниру у малом фудбалу, а ученици 7. разреда су учествовали у такмичењу колико познају пролеће. Користили су апликацију Actionbound, креирали изазов под називом Поздрав пролећу. У оквиру изазова, ученици су одговарали на питања у вези пролећа, сликали selfie са одељенским старешинама поред Гинко дрвета и направили видео.

 

Ивана Ђурђевић, наставница Тит и Физике

Ивана Бастаја, наставница Информатике и ТиТ

31.03.2023

Засади дрво

Акцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, под називом „Засади дрво“, одазвали су се ученици првог разреда наше школе. Заједно са учитељицом, домаром школе и наставницом Биологије, одредили су право место у школском дворишту за саднице, ископали довољно дубоке рупе и према упутству, засадили две саднице Белог бора. Помогли су и ученици 8. разреда. Научили су основне карактеристике тог дрвета од наставнице Биологије, а уједно су се и лепо дружили.

Учитељица: Весна Копрек

22.03.2023

Светски дан поезије

Наши ученици седмог разреда,  Марија Азировић и Селмир Алији, били су гости ОШ „Бранко Пешић“ поводом обележавања Светског дана поезије, 21.3.2023. године. Дружили су се са песником Радиславом Јовићем. Уживали су слушајући његове песме, као и рецитације других ученика, а ученици су потом постављали песнику питања. Наша ученица је такође поставила питање песнику: – Како се звала прва песма коју је написао? Пишчев одговор је гласио: – Прва песма која је вредела да се објави била је „Капетан брода“.

Било је још питања у њеном рукаву, али други ђаци су је претекли. Из овог интервјуа, сазнали смо и да Радислава Јовића покреће првенствено машта у писању поезије и да је прве песме написао у средњој школи.

Библиотекар Мирјана Пешко

08.03.2023

Моја мама-најбоља мама

Ученици млађих разреда учествовали су на ликовном конкурсу Моја мама-најбоља мама, у организацији општине Земун. Међу 487 радова, цртеж Неђмије Љатифовић, 3/1, награђен је међу 10 најлепших цртежа. Награде су додељене 7.03.2023. године у општини Земун.

Учитељица Маја Змијанац

08. 03. 2023.

8. март - поклон за маме и баке

Ученици четвртог разреда су током фебруара правили поклоне за своје маме и баке, како би им исказали поштовање и захвалност и пожелели срећан празник – Дан жена. Ученици су осликавали тањириће и правили честитке, а како је то све на крају изгледало, погледајте у галерији!

Свим женама, срећан 8. март, желе ученици и запослени наше школе!

Учитељице: Ксенија Кукрић

Биљана П. Стојиљковић

Scroll to Top